
Over mij....
Ik ben in 2001 gestart in de jeugdzorg, nadat ik op 16-jarige leeftijd besloten had dat dit mijn vak zou worden. Na een 12-tal jaren op residentiële leef- en crisisgroepen gewerkt te hebben besloot ik dat ik meer wilde bepalen, en niet alleen maar wilde uitvoeren wat een ander (in dit geval vaak de gezinsvoogd) zei dat ik moest doen. Ik vond vaak dat er meer nodig was, of dat het anders kon, en de enige manier om hier invloed op uit te oefenen was door het zelf te doen. Nadat ik hierna een aantal jaar binnen het gedwongen kader gewerkt heb, en vooral regievoerende functies binnen de hulpverlening uitgevoerd heb, ben ik terug de inhoud ingegaan, omdat ik dit op mijn pad kwam. Ik heb altijd al geweten dat mijn hart bij de hulpverlening lag. Als 16-jarige, kortstondig verblijvend in een residentiële setting omdat het thuis even niet ging, besloot ik dat ik voor anderen wilde betekenen wat ze voor mij betekend hadden. Ik heb al mijn functies binnen de hulpverlening met veel passie, integriteit en gedrevenheid vervuld. Mijn hart heeft dus van jongs af aan gelegen bij het helpen van mensen die het moeilijk hebben, die vastlopen, die zoekende zijn. Mensen die anders zijn. Mensen in wie vaak geen hulpverlener meer vertrouwen had.
Nadat ik zelf kinderen kreeg, en mijn oudste zoon na zijn 18e zelf een mentor nodig had, omdat hij door zijn psychische problematiek beschermd moet worden voor verkeerde keuzes die hij mogelijk maakt in het volwassen leven, besloot ik om zelf mentor van hem te worden, en hiervan mijn vak van te maken. Mijn angst als moeder dat hij afhankelijk is van de input van zorgverleners, en dat deze, omdat hij dit zelf niet goed kan verwoorden, niet goed inschatten wat hij nodig heeft, en hij hierdoor niet de juiste zorg zal ontvangen, is de drijfveer van mij als moeder, en als hulpverlener, om mentor te worden.
Met LvA Mentorschap streef ik ernaar om de belangen van mensen die na hun 18 verjaardag een wettelijk vertegenwoordiger nodig hebben zo goed mogelijk te behartigen. Door mijn jarenlange ervaring binnen bijna alle vlakken van de hulpverlening, van groepswerker tot raadsonderzoeker, en als casemanager Jeugd en WMO, ben ik van mening dat ik hierin een mooie rol kan spelen en echt iets kan betekenen voor mensen. Ik help mensen hun hulpvraag goed te begrijpen, om te zetten in begrijpelijke taal en ervoor te zorgen dat ze hulp krijgen waar nodig, en in hun kracht blijven waar mogelijk. Door mijn ervaring als ervaren professional, en daarnaast ervaringsdeskundige, omdat ik zelf een kind heb waarbij zaken niet vanzelfsprekend gaan, ben ik anders dan anderen. Ik weet niet alleen de weg in hulpverleningsland, maar kan me ook goed inleven in anderen. Ik kan goed aansluiten bij een ander, en heb ervaring met mensen met uiteenlopende problematiek. Hierdoor weet ik wat mensen raakt, maar ook waar ze op afhaken. Ik ben betrouwbaar en zeg wat ik doe, maar doe ook wat ik zeg.
Mijn visie en missie
Als je de de leeftijd van 18 jaar bereikt, word je geacht om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen, omdat in de wet staat dat je met 18 jaar volwassen bent. De maatschappij wordt echter steeds complexer, en de regelgeving rondom zorg steeds ingewikkelder. Als je een Licht Verstandelijke Beperking, of een andere psychische kwetsbaarheid hebt, is dit niet vanzelfsprekend.
Als je ouders of familie hebt die betrokken zijn, is dit helpend, maar de wet schrijft voor dat je dan toch zelf je besluiten moeten kunnen nemen, waar het gaat om zorg, behandeling, een begeleide woonplek. Voor deze groep mensen is het noodzakelijk dat er toch nog iemand hun belangen behartigd, en hiervoor wettelijk verantwoordelijk is, waardoor deze stem daadwerkelijk wordt gehoord. Als je door je problematiek niet goed in staat bent juiste beslissingen te nemen kom je in de problemen. Je krijgt niet de juiste zorg, of afspraken binnen behandelplannen worden niet nagekomen, waardoor er meer, of andere problemen ontstaan. Je loopt zorg mis, of krijgt de verkeerde zorg. De focus ligt op de verkeerde zaken, waardoor dingen over het hoofd worden gezien, dubbel gedaan, of juist helemaal niet. Je komt niet meer in je kracht, en verliest het overzicht. Binnen de zorg in Nederland zijn veel zaken goed geregeld, maar dan moet je wel weten waar je met zijn, en welke wegen je moet bewandelen. Alleen met de juiste zorg ben je in staat te groeien, en kun je je bezighouden met wat je wel kan, in plaats van dat de focus ligt op de onmogelijkheden.
LvA Mentorschap staat voor professioneel mentorschap, gericht op mensen met een verstandelijke beperking, psychische en/of psychiatrische problematiek, niet aangeboren hersenletsel, dementie of een combinatie van deze factoren. Door mijn jarenlange ervaringen in de hulpverlening kan ik u de juiste belangenbehartiging op maat geven. Ik werk op basis van openheid, eerlijkheid en transparantie. Ik zeg wat ik doe, en ik doe wat ik zeg. Hierdoor weet u waar u aan toe bent en wat u van mij kunt verwachten. Ik werk uiteraard nauw samen met de bewindvoerders, die uw financiën beheren.